Házirendünk

A Patrona Katolikus Egyetemi Kollégium házirendje

A kollégium a tanév folyamán közös otthonunk. Szeretnénk, ha falai között mindenki jól érezné magát, és valamennyi lakója örömmel tudna egymással együtt élni.

Mivel a kollégisták legfontosabb feladata az eredményes tanulás, a házirend ennek a feltételeit szeretné megteremteni azáltal, hogy megfogalmazza a közösségi élet alapvető szabályait.

Emellett nyilvánvaló célunk, hogy a kollégiumi élettel óhatatlanul együtt járó problémák és konfliktusok megoldása által is kialakuljon a kölcsönös szereteten és bizalmon alapuló légkör.

Ennek legfontosabb feltétele, hogy a kollégium minden lakója tudatosan és kitartóan törekedjen a másokhoz való alkalmazkodásra, valamint a kollégium épületének és berendezési tárgyainak olyan megbecsülésére, mintha az a saját tulajdona volna.

Ennek érdekében fontosnak tartjuk az alábbi szabályok betartását:

 1. 23 órától reggel 7-ig tartsunk csendet, hogy ne zavarjuk egymás pihenését, s az épületben velünk együtt élő lakótársakét sem!
 2. A szobatársak zavartalan pihenése érdekében igyekezzünk legkésőbb 23 óráig hazaérni. Ha az esti elfoglaltság miatt mégis csak 23 óra után tudunk érkezni, azt előre jelezni kell a portán. Az ott található naptárba írjuk bele, hogy mikor érünk haza. Ha váratlan akadályoztatás miatt nem ér be a kollégista a megbeszélt időre, telefonon értesítenie kell az éjjeli portást. (Egy éjszaka alatt egy időpontmódosítás megengedett.)
 3. A szobák takarításában mindenki egyformán vegyen részt. A közösen használt terek takarítását és a szemételvitelét (nappali, konyha, fürdőszobák, WC-k) takarítók végzik. Becsüljük meg a munkájukat, vigyázzunk a tisztaságra!
 4. A berendezések hibáit vagy az esetleges rendellenességeket, pl. elektromos csatlakozások hibáját jelezzük a portán található hibafüzetben, sürgős esetben a kollégiumi vezetőnél, a takarítónőnél, esetleg közvetlenül a karbantartóknál.
 5. A szobákban tilos mikrohullámú sütőt, villanyrezsót, TV-t és egyéb nagy teljesítményű elektromos berendezést tartani, amelyek egyrészt megnövelik a közös villanyszámlát, másrészt tűzveszélyesek.
 6. A dohányzás és nyílt láng használata (pl. gyertya) a kollégium egész területén szigorúan tilos!
 7. Az energiával takarékoskodjunk: feleslegesen ne hagyjunk égve lámpát, a csapokat gondosan zárjuk el!
 8. Az épület és a berendezési tárgyak állagára gondosan ügyeljünk, az értékeket védjük! Ne verjünk szöget a falba, illetve nyomot hagyó ragasztót se használjunk dekoráláshoz! Ha véletlenül vagy gondatlanságból kárt okozunk, jelentsük a kollégium vezetésének.
 9. Élelmiszert a fagyasztófiókokban, hűtőkben és a konyhában álló élelmiszeres szekrényekben tarthatunk a számunkra kijelölt polcokon. A hűtőket és a mikrohullámú sütőt tartsuk tisztán, az alapvető higiénia szabályai szerint lejárt szavatosságú vagy romlott élelmet sehol ne tároljunk! A konyhában ne maradjon utánunk mosatlan edény, tegyünk rendet magunk után. (Közös háztartási pénzből veszünk mosogatószert.)
 10. Ebédet és vacsorát lehet igényelni az iskolakonyhájáról. A konyhán rendelt étel a kollégium konyhájában fogyasztható.
 11. A mosógépet reggel 7 órától lehet használni, a mosást legkésőbb 23 óráig be kell fejezni.
 12. Vendéget a kollégiumban nem szabad fogadni. Ez érvényes iskolánk és gimnáziumi kollégiumunk diákjaira is!
 13. Vendég fogadására a portánál lévő aulát lehet használni, de 23 óráig minden kívülállónak el kell hagynia az intézményt.
 14. Tanulótársat, aki nem tartozik a kollégiumunk lakói közé, a kis díszterem előterében lehet fogadni, a portás tudtával, 22 óráig.
 15. Az épületben csak az egyetemi kollégium számára biztosított tereket használjuk!
 16. A kollégium igazgatója e-mailben juttat el minden fontos információt a kollégistákhoz. Olvasd el, rendszeresen! Kérdés esetén az ssndkoli@gmail.com e-mail címre tudsz írni.
 17. A lopás kizárást jelent a kollégiumból.
 18. Bárminemű drog használata a kollégiumból való kizárást vonja maga után.
Patrona Egyetemi Szakkollégium
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el